Makedonie: Našlapaný balkánský zážitek

Makedonie Ohrid 10.10.2019 , , Martina Čmielová

Nízkonákladové letecké společnosti dnes cestovatelům přibližují rozličné destinace. Kromě exotiky se můžete poohlížet i po netradičních oblastech skoro za humny, kam patří například Balkán. Odmysleme si na chvíli přeplněné a často i předražené chorvatské pobřeží a přesuňme se do země, která přístup k moři nemá. Zato má rozporuplné hlavní město se stovkami soch a antickými stavbami z 21. století, překrásné hory i kaňony a jezero, na jehož břehu si budete připadat jako u moře – Severní Makedonie.

Pokud rádi navštěvujete metropole a čilý ruch je pro vás to pravé, bude vám na výlet do Skopje stačit prodloužený víkend. Chcete-li se podívat i k jezeru Ohrid a ubytovat se ve stejnojmenném městečku, tři dny budou trochu uhoněné, ale i tak se to dá zvládnout. Pokud však chcete vyrazit objevovat balkánské hory, naplánujte si dovolenou na 7-10 dní, v klidu tak stihnete všechno.

Skopje letecky z Bratislavy

Do hlavního města Skopje na severu země se poměrně rychle dostanete například Wizzairem z Bratislavy, let trvá necelou hodinu a cena letenek začíná i kolem 500 Kč. Letiště je vzdálené asi 20 km od centra a pro noční přílety je jedinou rozumnou dopravou do centra taxi. U řidičů se dá smlouvat a běžně akceptují makedonské denáry i eura, proto se cena za cestu mezi centrem a letištěm může pohybovat od 10 do 20 euro (260 až 520 Kč), nechtějte však platit víc. Kousek od autobusového nádraží ve Skopje odjíždí na letiště i autobus, kde jedna cesta vyjde na 3 eura (80 Kč). Mluvit zkuste česky, spousta místních totiž dříve v Česku nebo na Slovensku pracovala, a skvěle rozumí. Třeba budete překvapeni.

Skopje, hlavně pak staré centrum, je poměrně kompaktní, takže si jej pohodlně projdete pěšky. Ubytovat se můžete poblíž starého centra u Starého bazaru, nebo nedaleko autobusového nádraží. My bydleli v Lighthouse Hostel, kde nás apartmán se dvěma ložnicemi vyšel i se snídaní na 30 euro (780 Kč), za postel ve sdíleném pokoji chtěli 8 euro (200 Kč).

Balkánská kuchyně a schizofrenní architektura

To hlavní byste měli stihnout za jeden den – Makedonské náměstí a Kamenný most lemovaný obřími sochami, pevnost Kale a Starý bazar s kilometry uliček s obchůdky se zlatem i látkami a skvělými místními restauracemi. Nebojte se zde ochutnat kebaby, pljeskavice, šašliky a k tomu ajvar a místní papričku se sýrem. Hlavní chod bez přílohy v místní hospůdce vyjde na 80 Kč.

O místní architektuře si musí asi každý udělat obrázek sám. Je to, jako byste vzali antické a ultra moderní skleněné stavby do hrsti, zamíchali a pak to rozhodili nad prázdnou mapou – jedno se mele s druhým tak, že z toho vzniká mišmaš. Rádoby antické stavby totiž nejsou původní, některé sochy a muzea byla vystavěna až zkraje 21. století ve snaze zatraktivnit město pro turisty.

Balkán není nic pro vás? Mrkněte se, jak to chodí na Kubě.

Vzdálenější atrakce: Kaňon Matka a Kříž tisíciletí

Pokud bude počasí přát, vynechat byste neměli návštěvu Kaňonu Matka. Dostanete se tam taxíkem za 8-10 euro (200-260 Kč) a budete mít pocit, že jste se ocitli uprostřed panenské přírody balkánských hor, ovšem s kvalitním zázemím pro turisty. Jedná se o uměle vytvořenou přehradu, ovšem blankytně modrá voda a z ní strmě stoupající skalní stěny vám vezmou dech. Můžete se vydat na více či méně náročný trek nebo vyrazit na projížďku loďkou k jeskyni Vrelo.

Ne tak vzdálená je i další atrakce – Kříž tisíciletí, který se tyčí nad městem Skopje a v noci září tak, že jej nemůžete přehlédnout. Na kopec Vodno se můžete nechat vyvézt lanovkou, ale pozor, v pondělí nejezdí, každý další den jezdí jen do 16 hodin. Od autobusového nádraží vás k místě odjezdu lanovky doveze autobus MHD. Na celkovou návštěvu si vyhraďte alespoň tři hodiny, protože autobus jezdí asi dvakrát za hodinu.

Výhledy jako u moře – to je jezero Ohrid

Časově náročnější výlet, který ale určitě stojí za to, je vydat se dálkovým autobusem na pobřeží jezera Ohrid. Na internetu si můžete koupit jízdenku na autobus, cena stojí kolem 250 Kč za jednu cestu, která trvá tři hodiny. Ideální je vyrazit na cestu ze Skopje první den večer a vrátit se zase na večer, abyste si užili co nejvíc ze dne stráveného u vody.

Ohrid je typické pobřežní městečko s historickým centrem, kostelem a pevností i pobřežní promenádou. Projděte si zamotané kamenné uličky a okoukněte, jak se na zahradě pěstuje kiwi, dejte si tureckou kávu pod slunečníkem na pláži a nezapomeňte si jako suvenýr dovézt zaručené pravé ohridské perly. Doma budete na Makedonii díky nim ještě dlouho vzpomínat!

Balkán i pro náročnější klienty – flexibilně podle přání díky Travel Kitchen

Zaujala vás Makedonie, ale rádi byste si ji užili spíš v pohodlí luxusního apartmá a užívali každovečerní malebné výhledy na jezero Ohrid? I to se dá zařídit, víme kde. Ozvěte se naší cestovatelské poradně a my se rádi podělíme o naše zkušenosti načerpané při cestách po Balkáně.

Koupě organizovaného zájezdu často neplní přání flexibilního termínu nebo programu, individuální cestování na vlastní pěst zase není pro každého. Proto je tady Travel Kitchen – dovolená na míru! Cestovatelům poradíme, jak na flexibilní dovolenou podle představ, ušetříme vám drahocenný čas i obavy z plánování. Díky naší kuchařce získáte individuální itinerář s konkrétním programem, podporu 24/7, inspiraci na výjimečné zážitky i vhled do života místních lidí. To vše díky našim vlastním zkušenostem a kontaktům v nabízených destinacích.

Program navrhujeme s ohledem na zodpovědné cestování, individuální přání klientů a s cílem vytvořit cestovatelské zážitky, na které budete vzpomínat celý život.

Martina Čmielová a Travel Kitchen