Kuba: Autentický komunismus za zdmi hotelových resortů

06.09.2019 , , Martina Čmielová

O Vánocích 2018 jsme se vydali na cestu po Karibiku. Naší první zastávkou byla Kuba. Spisovatel Ernest Hemingway Kubu miloval a v Havaně strávil třetinu svého života. Kuba byla jeho velkou inspirací například pro napsání knihy „Stařec a moře“. I pro nás je návštěva Havany nevšední. V Travel Kitchen nejsme ani tak spisovatelé, jako spíš pozorovatelé. Takže se vám pokusíme přiblížit místní atmosféru co nejvěrohodněji a poradit, co nenajdete v žádném průvodci.

Na vlastní pěst jsme objeli Kubu od Viñales po Camaquey. Nehledali jsme ale hotelové resorty, chtěli jsme poznat místní obyvatele, kteří by nám o sobě řekli více.

Kubánci by neměnili, na svou Kubu nedají dopustit

Kuba prošla od svého objevení Kryštofem Kolumbem třemi etapami. Koloniální, kdy byl ostrov pod nadvládou španělské koruny. Poté na malou chvíli neokoloniální, kdy Španěly vystřídali Američané. A od roku 1959, kdy byl svržen tehdejší tyran Fulgencio Batista, je Kuba komunistickým státem.

Toto uspořádání přetrvává a podepisuje se na všech rovinách života místních. I přesto Kubánci svou zemi milují a většina si myslí, že se tu mají lépe než jinde (především starší generace). Nápisy na zdech pějí chválu na Revoluci a na Fidela a uvidíte je po celé zemi.

Fronty na všechno, i na internet

Trpělivé čekání ve frontě je kubánská věc. Vzpomínáte na frontu na banány? Tak na Kubě je nedostatek téměř všeho, a to včetně základních potravin. Fronta Kubánců znamená, že tam dostanete něco, co jinde není k sehnání. Mezi nedostatkové zboží patří i internet. Buď si musíte vystát frontu a voucher koupit rovnou u státního operátora ETECSA za 1 CUC, nebo sice bez bez fronty, ale za vyšší cenu u některého z překupníků.

CUP nebo CUC? Dvě kubánské měny a jak se v tom vyznat

Na Kubě existují dvě měny: kubánské pesos se zkratkou CUP a kubánské konvertibilní peso se zkratkou CUC. Většina zahraničních turistů pro platby používá konvertibilní peso (CUC), domácím se však mzda vyplácí v kubánském pesos (CUP). Na Kubě můžete vyjít i s málo penězi za předpokladu, že budete potraviny nakupovat na tržištích a za kubánské pesos.

Bezpečnostní situace na Kubě je relativně dobrá vzhledem k všudypřítomné policii na všech turisticky oblíbených místech a frekventovaných silnicích. Ani na okrajích měst jsme ale neměli pocit nebezpečí.

Na co si dát v Havaně při hledání ubytování pozor? Přečtěte si zde.

Kde ve Varaderu ochutnáte tu nejlepší piñacoladu? Nechte se inspirovat.

Chcete se na Kubu vydat? Ozvěte se naší cestovatelské poradně a my vám poradíme. Koupě organizovaného zájezdu vám totiž neplní přání flexibilního termínu nebo programu, individuální cestování na vlastní pěst zase není pro každého. Proto je tady Travel Kitchen – dovolená na míru! Cestovatelům připravíme flexibilní dovolenou podle představ, ušetříme vám drahocenný čas i obavy z plánování. Díky naší kuchařce získáte individuální itinerář s konkrétním programem, podporu 24/7, inspiraci na výjimečné zážitky i vhled do života místních lidí. To vše díky našim vlastním zkušenostem a kontaktům v nabízených destinacích.

Program připravujeme s ohledem na zodpovědné cestování, individuální přání klientů a s cílem vytvořit cestovatelské zážitky, na které budete vzpomínat celý život.

Linda Olivová a Travel Kitchen