Porto: Chuť portského vína a portugalské pláže na dosah

Porto a řeka Douro 03.02.2020 , , Martina Čmielová

Portugalsko se nachází na nejzápadnějším cípu Evropy a cestovními kancelářemi bývá trochu opomíjené. Najdete zde všechno, co od dovolené na jihu Evropy očekáváte. Celé jeho pobřeží omývají vlny Atlantiku, který zajišťuje neustálý přísun rozmanitých druhů čerstvých ryb a mořských plodů. Na jihu země je klima suché, pobřeží před úžinou u Gibraltaru, mezi Evropou a Afrikou, a okolí města Faro nabízí ideální podmínky pro letní radovánky. Střed země a Lisabon poskytne útočiště milovníkům historie a dobrého jídla a sever země a údolí řeky Douro zase poskytuje příznivé klima pro pěstování typicky portugalského Portského vína.

Proč navštívit Porto

Milujete atmosféru jižní Moravy během vinobraní, návštěvu sklípků a chuť dobrého jídla? Přidejte k tomu kulturu mořeplavců, přímořský vzduch, křik racků a čerstvé ryby. To a ještě víc vás přenese právě do Porta.

Začněte procházkou po břehu řeky Douro a vyberte si některý z vyhlášených rodinných vinných sklepů, kde si vychutnáte degustaci různých druhů portského vína, tolik typického pro zdejší region. Poseďte si v některé z restaurací, které nabízejí čerstvé ryby i plody moře, nebo se pusťte do „francesinhe“, tu pravou vám totiž naservírují jedině v Portu. Přejděte po visutém mostě Ponte Luís I, který zdobí typické městské panorama, a dojdete až k jedné z ikon města – Portské katedrále, odkud se vám naskytne dechberoucí výhled na celé okolí.

Až vás město omrzí, nasedněte do příměstský autobus číslo 500 a nechte se dovézt na pobřeží samotného Atlantiku, na pláž Carneiro nebo Ourigo, kde vám chodidla omyje příboj. V Portu totiž najdete vše, co ke skvělé dovolené potřebujete – pláž, oceán, víno, skvělé jídlo a vstřícné lidi.

Nevíte, do které restaurace zabrousit? Ty nejlepší autentické zážitky pro vás máme připravené v Travel Kitchen.

Rodinná vinařství s tradicí a Portské víno, jediné na světě

Portské víno (najdete pod označením Porto, Oporto nebo Vinho do Porto) je vyhlášené pro vyšší podíl zbytkového cukru a často se označuje jako dezertní, těžké víno. Mezi běžné druhy portského vína patří Ruby, Tawny, obě červená vína lišící se způsobem výroby, a pak také bílé portské víno. Rozhodně nepočítejte s tím, že byste za večer vypili lahev až do dna. Místní Portugalci vám řeknou, že pravé portské se pěstuje pouze v údolích řeky Douro a nikde jinde na světě. Označení vína Porto je vyhrazeno jako ochranná známka původu pouze pro produkty portugalské provincie.

Desítky větších i menších vinných sklepů najdete v Portu na levém břehu řeky za visutým mostem Ponte Luís I. Jistě vás nepřekvapí lodě kotvící podél břehu, které jsou naložené dřevěnými sudy, kterými víno svážejí z horní části toku, kde se pěstuje, do sklepů ve městě, kde se i v dnešní době stále uchovává v příznivých podmínkách.

Pokud chcete objevovat různou chuť druhů portských vín i odrůd, vstupte do některého ze sklepů a požádejte o degustaci i s prohlídkou. Díky ní se dozvíte vše o historii rodinného vinařství i oblasti, kde víno pěstují. Z těch neznámějších vám můžeme doporučit Calem, Croft, Taylor´s nebo Graham´s. Do sklepů můžete zaplout i v případě, že vám počasí příliš nepřeje k venkovním aktivitám – prohlídky a degustace jsou otevřeny zpravidla už od 11 hodin dopoledne.

Ochutnejte tresku, chobotnici nebo francesinhu

Pro milovníky gastronomie máme pár tajných tipů. Odjet byste určitě neměli bez ochutnání pravé „francesinhy“ neboli malé Francouzsky. Jedná se o sendvič z bílého chleba uvnitř proložený masem a salámem, nahoře je zapečený sýr politý omáčkou z rajčat a piva a jako příloha se podávají hranolky. Jak jistě tušíte, jedná se o kalorickou bombu a chuťový orgasmus, na který budete vzpomínat celý život. Z lehčích pokrmů vás jistě nadchne „bacalhau“ z čerstvé tresky, nebo „polvo à lagareiro“, chobotnice s brambory, kterou každá restaurace připravuje jinak. Výběr hlavního chodu je široký, avšak i zde narazíte zpravidla na jediný dezert – Pasteis de Nata původem z Lisabonu. Lahodné košíčky z listového těsta plněné vanilkovým pudingem, které nejlépe chutnají ještě teplé, přímo z pece.

Podél řeky Douro dál až k Atlantskému oceánu

Pokud si říkáte, že jste nejeli na samý západ Evropy jen proto, abyste popíjeli ve sklípku, a chcete vidět ten bouřlivý příboj Atlantského oceánu, stačí si zabalit batoh a vyrazit na výlet.

Příměstský autobus číslo 500 vás ze stanice Sao Bento za 26 minut doveze na pobřeží, na pláž Carneiro nebo Ourigo, kde vám chodidla omyje příboj a kde můžete celý den trávit sluněním se na písečné pláži a užíváním si té pravé dovolené. V pozdním odpoledni se třeba rozhodnete navštívit některou ze zdejších restaurací a ochutnat čerstvé kraby, humry nebo sardinky vylovené přímo z Atlantiku.

Cestování na míru – flexibilně podle vašich přání díky Travel Kitchen

Naladili jsme vás ochutnávkou toho, co Portugalsko nabízí? Už se vám sbíhají sliny na to nejchutnější portské, nejčerstvější ryby nebo už v dálce slyšíte volání racků a šumění vody? V naší kuchařce najdete mnohem víc! Porto i Lisabon pravidelně navštěvujeme a v místě budujeme silná partnerství. Díky tomu vám můžeme doporučit ty nejlepší a autentické zážitky.

V Travel Kitchen vám připravíme flexibilní dovolenou podle představ a ušetříme vám drahocenný čas i obavy z plánování. Díky naší kuchařce získáte individuální itinerář s konkrétním programem, podporu 24/7, inspiraci na výjimečné zážitky i vhled do života místních lidí. Znovu připomínáme, to vše díky našim vlastním zkušenostem a kontaktům v destinacích.

Program připravujeme s ohledem na zodpovědné cestování, individuální přání klientů a s cílem vytvořit cestovatelské zážitky, na které budete vzpomínat celý život.

Martina Čmielová a Travel Kitchen