Portugalsko: Čerstvé ryby, modré kachličky a Pasteis de Nata

06.01.2020 , , , Martina Čmielová

Portugalsko se nachází na nejzápadnějším cípu Evropy a cestovními kancelářemi bývá trochu opomíjené. Najdete zde všechno, co od dovolené na jihu Evropy očekáváte. Celé jeho pobřeží omývají vlny Atlantiku, který zajišťuje neustálý přísun rozmanitých druhů čerstvých ryb a mořských plodů. Na jihu země je klima suché, pobřeží před úžinou u Gibraltaru, mezi Evropou a Afrikou, a okolí města Faro nabízí ideální podmínky pro letní radovánky. Střed země a Lisabon poskytne útočiště milovníkům historie a dobrého jídla a sever země a údolí řeky Douro zase poskytuje příznivé klima pro pěstování typicky portugalského Portského vína.

Proč navštívit Lisabon

Toužíte po rozmanité dovolené nebo prodlouženém víkendu na jihu Evropy, kde není tolik turistů, ale nabízí vše, co očekáváte od dovolené v Chorvatsku, Itálii nebo ve Španělsku, možná ještě víc? Pak je pro vás Portugalsko to správné místo.

Můžete si vybrat některou z vyhlášených restaurací a ochutnat typické „bacalhau“ (pokrm z čerstvé tresky) nebo chobotnici s brambory. S výhledem na ikonický červený most Ponte 25 de Abril a širokou řeku Tajo, za křiku racků, poseďte na vyhlídce na některém ze sedmi vrcholků, které tvoří samotné srdce Lisabonu. Vyberte si jeden z barů ve vyhlášené čtvrti Alfama a vychutnejte si plnou chuť a vůni kvalitního portugalského červeného vína. Nebo se vydejte za historií a objevte kouzelné místo Sintra, komplex paláců a hradů, jehož kořeny sahají do 11. století.

Ty nejlepší autentické zážitky pro vás máme připravené v Travel Kitchen.

Kořeny mořeplavectví, modré kachličky a dechberoucí výhledy

Lisabon byl dříve centrem koloniální říše, odkud vyplouvali mořeplavci na objevné plavby. Dnes je kosmopolitní metropolí, která si však stále uchovává autentické kouzlo a ve svých křivolakých uličkách ukrývá množství historických památek.

Město se rozkládá na sedmi pahorcích. Na ty si můžete vyšlápnout, svézt se některou z historických tramvají, které dotvářejí atmosféru města, nebo využít lanovku, které protínají i centrum města. Z každé vyhlídky na některém z kopečků zvané „miradouro“ se vám naskytnou překrásné výhledy na město pod vámi, řeku Tajo a panoramata červeného mostu a památníku Ježíše na levém břehu řeky.

Kousek nad čtvrtí Alfama, na nejvyšším bodě městských pahorků se tyčí hrad svatého Jiří (Castelo de São Jorge). Původně zde stávalo hradiště, později maurská královská rezidence. Už během procházek lisabonskými uličkami narazíte na četné galerie s tradičními kachličkami nebo si všimnete domů, jejichž fasáda je kachličkami zdobená.

Základní pokrmy, které musíte ochutnat: Bacalhau, Polvo à Lagareiro a Pasteis de Nata

Pokud jste milovníky gastronomie, už teď vás můžeme ujistit, že v Lisabonu vás nezklamou. Zdejší kuchyně stojí na pokrmech z čerstvých ryb a darů moře a kombinace chutí předčí vaše očekávání. Doslova festival jídla na vás každodenně čeká na Time Out Marketu poblíž Praça do Comércio, moderní tržnici, kde servírují jídla nejvyhlášenější místní podniky. Každý den tak můžete vyzkoušet něco jiného – tradiční „bacalhau“ z čerstvé tresky, „polvo à lagareiro“, chobotnici s brambory, kterou každá restaurace připravuje jinak, kraby, humry, sardinky nebo uzeniny. Výběr hlavního chodu je široký, dezert je však jen jeden – Pasteis de Nata. Lahodné košíčky z listového těsta plněné vanilkovým pudingem, které nejlépe chutnají ještě teplé, přímo z pece.

Pokud hledáte klidnou atmosféru některé z místních „tabernas“, zamiřte do čtvrtí Bairro Alto nebo Alfama. Podělíme se s vámi o radu – naplánujte si návštěvu restaurace a večerní lahev portského vína tak, abyste si stihli poslechnout „fado“. Bez teskných písní dělnické třídy se špatně usíná. Ovšem pozor, některé restaurace nabízejí program fado zdarma a ten rozhodně nebývá nijak autentický. Naopak některé restaurace se nebojí požádat i o poplatek 50 euro za to, že povečeříte právě během vystoupení umělců.

Cestování na míru – flexibilně podle vašich přání díky Travel Kitchen

Naladili jsme vás ochutnávkou toho, co Portugalsko nabízí? Už se vám sbíhají sliny na to nejchutnější portské, nejčerstvější ryby nebo už v dálce slyšíte volání racků a šumění vody? V naší kuchařce najdete mnohem víc! Lisabon i Porto pravidelně navštěvujeme a v místě budujeme silná partnerství. Díky tomu vám můžeme doporučit ty nejlepší a autentické zážitky.

V Travel Kitchen vám navrhujeme flexibilní dovolenou podle představ a ušetříme vám drahocenný čas i obavy z plánování. Díky naší kuchařce získáte individuální itinerář s konkrétním programem, podporu 24/7, inspiraci na výjimečné zážitky i vhled do života místních lidí. Znovu připomínáme, to vše díky našim vlastním zkušenostem a kontaktům v destinacích.

Program navrhujeme s ohledem na zodpovědné cestování, individuální přání klientů a s cílem vytvořit cestovatelské zážitky, na které budete vzpomínat celý život.

Martina Čmielová a Travel Kitchen