20 kilometrů bílých pláží na Varaderu. Vítejte na Kubě!

07.09.2019 , , Martina Čmielová

Kubánské Varadero je více než 20 kilometrů dlouhý poloostrov na severu Kuby, kde zhruba tři čtvrtě poloostrova pokrývají hotelové resorty (je jich tu více než 54), kam míří ročně tisíce turistů. A pak zde žijí také místní, pro které je Varadero domovem. Turistům nabízejí různé služby a vydělávají si tak na lepší život.

V Travel Kitchen jsme cestovatelé a pozorovatelné, a tak se vám pokusíme přiblížit místní atmosféru co nejvěrohodněji a poradit, co nenajdete v žádném průvodci.

Jak se ve Varaderu žije Cinthyi a Carlosovi

Cinthya dodělala bakalářský titul z ekonomie na univerzitě v nedalekém Matanzas. Jako ekonom by ve státní správě vydělala 20 amerických dolarů (necelých 500 Kč) za měsíc. Místo toho se svým otcem Carlosem, který 20 let pracoval v gastronomii, pronajímají svůj dům jako „casa particulare“ (sdílené domovy a ) návštěvníkům ukazují skryté poklady Varadera. U nejlepších kubánských koktejlů nám povyprávěli historii i historky Varadera.

Na Kubě jsou šťastní. Carlos miluje pláže na Varaderu, kde si už od mala chodil kopat s míčem a plavat. Učí se pracovat s internetem, který za nekřesťanské peníze mají od letošního roku k dispozici také v telefonu. Data zatím používají jen na textové služby – Messenger, WhatsApp. Velké objemy dat by nezaplatili a ani nestáhli, ale těší se, až budou moci sledovat zajímavá videa na YouTubu.

Světoznámý Havana Club Rum z Cardeny

Ve 20. letech 20. století si Varadera všiml Al Capone. Kubánský rum byl již v té době v Americe populární. V Cardeně, městě přilehlém k Varaderu, byla tehdy továrna na výrobu Havana Club rumu. Al Capone si postavil domek na úzké časti Varadera tak, aby sem přes záliv rum jednoduše přivezl. Odtud ho pak distribuoval loděmi až do Ameriky.

Jak se miliardáři podařilo vybudovat věhlasné sídlo Xanadú, kde se v 50. letech scházeli mafiáni, popíjeli kubánský rum a kouřili doutníky tak, jak to známe z dobových filmů? Přečtěte si v našem článku na Trutnovinkách.

Vychutnejte si chvíli klidu a tu nejlepší piñacoladu v romantickém parku Josone

V místě, kde se ještě mísí hotely a casas particulares místních Kubánců, se nachází park Josone. Dříve nebyl veřejnosti přístupný a Kubánci ani přes vysoké kamenné zdi neviděli, co se tu ukrývá. Park Josone je romantickou oázou s jezírkem a několika restauracemi, který si na své stáří vytvořil původní majitel továrny na rum Havana Club.

V místním baru si můžete dát nejlepší piñacoladu, jakou jste kdy ochutnali. Její kouzlo tkví v tom, že v mixéru rozmixují všechny ingredience včetně mladého kokosu, takže jsou v koktejlu cítit. S žádnou jinou piñacoladou to nedokážu ani porovnat. Byla prostě svěží a úžasná.

Cestování na míru – flexibilně podle vašich přání díky Travel Kitchen

Chcete se na Kubu vydat? Ozvěte se naší cestovatelské poradně a my vám poradíme. Koupě organizovaného zájezdu vám totiž neplní přání flexibilního termínu nebo programu, individuální cestování na vlastní pěst zase není pro každého. Proto je tady Travel Kitchen – dovolená na míru! Cestovatelům připravíme flexibilní dovolenou podle představ, ušetříme vám drahocenný čas i obavy z plánování. Díky naší kuchařce získáte individuální itinerář s konkrétním programem, podporu 24/7, inspiraci na výjimečné zážitky i vhled do života místních lidí. To vše díky našim vlastním zkušenostem a kontaktům v nabízených destinacích.

Program připravujeme s ohledem na zodpovědné cestování, individuální přání klientů a s cílem vytvořit cestovatelské zážitky, na které budete vzpomínat celý život.

Linda Olivová a Travel Kitchen