Skotsko: Proč se tam vydat?

09.10.2019 , , Linda Olivová

Skotská whisky, kilt, kterému se nesluší říkat sukně a deštivé počasí. Takovou představu má mnoho lidí o Skotsku. Naše první návštěva severu Velké Británie byla spíš náhodná kvůli levným letenkám. Stačilo ale prvních pár mílí projetých po úzkých skotských cestách vlevo a tahle krajina si zcela získala naše srdce. Nádherné hory plné středověkých hradů a keltských a gaelských legend a příběhů. A když se zrovna nevydaří počasí, vše vykompenzuje ochutnávka skotské whisky, nejčerstvějších ryb a uzených lososů, kteří se tu stejným způsobem udí již od dob Keltů.

Příroda

České hory, slovenské Tatry nebo Alpy jsou nádherným místem pro túrování. Ve Skotsku je to ale jiné. Ve vzduchu je cítit voda, a to i za slunečného počasí. Kromě hor a panoramat vás totiž všude obklopuje voda z lochů a Atlantiku. A co vlastně loch znamená? Loch v gaelštině znamená buď jezero, nebo také mořský záliv. Po cestě jich potkáte hodně a někdy je opravdu těžké odhalit, zda jde o sladkovodní jezero nebo mořský záliv se slanou vodou.

Historie

Keltská kultura sahá až několik stovek let před náš letopočet. Z té doby se dochovalo několik staveb ale především mnoho legend a povídek, které historii přidává na barevnosti a tajemnosti. Určitě jste viděli Oskarový snímek Statečné srdce s režisérem a hlavním hercem v jedné osobě, Melem Gibsonem. Jaké dítě by neznalo legendu o Lochnesce. Odkud se vzala a proč na ní i v dnešní době někteří lidé věří? Protože tomu mystická atmosféra Skotka naprosto vybízí a když znáte i další příběhy, náhle vám připadá ještě krásnější.

Není whisky jako whiskey

A víte, jaký je rozdíl mezi whisky a whiskey? Obě slova vycházejí z gaelštiny. Whiskey je to, co ochutnáte v Irsku nebo Americe a whisky neboli skotskou zase ve Skotsku. Vždy je základní surovinou ječmen. U skotské dochází k jeho destilaci 2x. Zachovává si tak drsnější a výraznější chuť. Ochutnali jsme ale i skotskou, která se více podobá jemnější irské a mohou si ji tedy vychutnat i ti, kteří tomuto druhu alkoholu příliš neholdují.

A pro ty, kteří neholdují (jen) alkoholu, tu jsou ryby a mořské plody. Někdy i za ceny nižší než v Praze, ale čerstvostí neporovnatelné. Slibuju, že na konci dovolené ve Skotsku nebudete chtít uzeného lososa na nějakou dobu ani cítit.

Cestování na míru – flexibilně podle vašich přání díky Travel Kitchen

Chcete se do Skotska vydat? Ozvěte se naší cestovatelské poradně a my se rádi podělíme o naše zkušenosti načerpané při cestách do Skotska. Poradíme, co s cestou, kde si hledat ubytování, kam zajít na jídlo i jaké autentické zážitky a místa určitě nevynechat. Jediné, co vám ve Skotsku nezajistíme, je počasí…

Koupě organizovaného zájezdu často neplní přání flexibilního termínu nebo programu, individuální cestování na vlastní pěst zase není pro každého. Proto je tady Travel Kitchen – dovolená na míru! Cestovatelům připravíme flexibilní dovolenou podle představ, ušetříme vám drahocenný čas i obavy z plánování. Díky naší kuchařce získáte individuální itinerář s konkrétním programem, podporu 24/7, inspiraci na výjimečné zážitky i vhled do života místních lidí. To vše díky našim vlastním zkušenostem a kontaktům v nabízených destinacích. Program připravujeme s ohledem na zodpovědné cestování, individuální přání klientů a s cílem vytvořit cestovatelské zážitky, na které budete vzpomínat celý život.

Linda Olivová a Travel Kitchen