Zodpovědný turismus: Invaze perutýnů v Karibiku

Photo by Wai Siew on Unsplash 05.09.2019 , , Linda Olivová

Rozšiřování nepůvodních druhů rostlin i zvířat představuje významné riziko na všech světových kontinentech. Hrozí totiž nebezpečí křížení, ztráta genetické pestrosti a konkurence, stejně jako invazní rozšiřování v případě, že zavlečený druh nemá přirozené predátory. U obzvlášť nebezpečných invazí může dojít k tomu, že se daný druh začne šířit natolik nekontrolovaně, že rozvrací celá společenstva či ekosystémy, což vede k rozsáhlým ekologickým škodám a potlačení či likvidaci mnoha původních druhů.

Zodpovědný zážitek: Vydejte se na lov perutýnů

Jedním z takových příkladů jsou i perutýni v Karibiku. V Malajsii je setkání s perutýnem vzácností, v Rudém moři nevyhnutelné, ale v Karibiku zcela nechtěné. Množí se velmi rychle, likvidují ostatní obyvatele korálových útesů a nemají nebezpečné nepřátele. Návštěvníkovi se naskýtá smutný pohled – krásným korálovým útesům chybí život. Linda z Travel Kitchen byla svědkem, jak probíhá lov perutýnů, který pomáhá jejich počty regulovat.

Potápěči se s harpunami vrhají do vody a loví, co nejvíce perutýnů můžou. Zatím se však zdá, že s perutýny svádějí nerovný boj. Perutýn se sice pohybuje pomalu, dokáže ale velice rychle vystřelit několik metrů dopředu a chytit rybu o dvě třetiny větší jeho vlastní velikosti. Navíc tento dravec neloví jen proto, aby přežil, ale futruje potravu, dokud mu to jeho žaludek fyzicky dovolí. Perutýn dokáže ve svém teritoriu snížit množství ryb o 90 % za pouhých pět týdnů.

Perutýni na talíři

Lov perutýnů není nic pro laiky – ryby se vkládají na speciálně upravený nosič tak, aby se lovec nepopíchal o jejich ostré trny. Místní restaurace pomalu začínají zařazovat perutýni na své menu, je to totiž velmi chutná ryba a jeho konzumace je po správné manipulaci s rybou zcela bezpečná. Míříte-li do Karibiku, poohlédněte se po místě, kde ho nabízejí.
Nevíte si rady? Ozvěte se nám a objednejte si u nás konzultaci!

Více informací a fotek o lovu perutýnů najdete na Trutnovinkách.

Jak na zodpovědný turismus

Současná doba umožňuje lidem pohodlně a dostupně cestovat i do takových destinací, které před dvaceti lety vídali jen v dokumentárních filmech. Nárůst turistického ruchu s sebou ale nese nejen požitek z cestování a zdroj finančních příjmů místních, ruku v ruce jde i s vyšší produkcí emisí skleníkových plynů, znečišťováním přírodního prostředí, vymírání druhů zvířat i rostlin a celkové devastace dříve panenských míst.

Přitom stačí málo, aby tvář destinace zůstala zachována – zamýšlet se nad tím, co a jak během cestování děláme, cestovat zodpovědně a udržitelně. Travel Kitchen má pro vás cenné rady, jak cestovat, aby vaše svědomí i příroda zůstaly čisté. Přečtěte si další příspěvky o udržitelném cestování na Travel Kitchen.

Linda Olivová a Travel Kitchen