Jak bojovat s jetlagem

24.09.2019 , , Linda Olivová

Pro delší lety přes víc časových pásem platí, že je důležité být dobře připraven. Říká se, že z každé hodiny časového posunu se vzpamatováváme zhruba jeden den. Pro 6hodinový rozdíl mezi Prahou a New Yorkem to znamená, že se vzpamatováváte 6 dní dovolené. Jak se cítíte po dlouhé cestě je hodně individuální a záleží na mnoha faktorech. Pro kratší dovolené to tak může být i po celou dobu jejich trvání. Chcete minimalizovat šok pro tělo? Přečtěte si několik vyzkoušených tipů.

Příprava před cestou

Cestujete na západ? Posuňte si čas, kdy uléháte a, pokud je to trochu možné, vstávejte později. Čím blíže se přiblížíte novému časovému pásmu, tím lépe pro vás. 

  • Zacvičte si – pokud to čas dovolí, rozhýbejte před cestou své tělo. Pokud je času míň, hoďte si v posteli nohy na chvilku za hlavu. Jakýkoliv pohyb, který rozproudí krevní oběd, pomůže snášet let o trochu lépe.

Co s sebou

  • Prázdnou lahev – přes kontroly na letišti vás sice s lahví nad 100 ml nepustí, ale jen plnou. Sbalte si lahev na vodu, kterou před kontrolami budete mít zcela prázdnou. Za všemi letištními kontrolami lahev naplňte vodou z pítka, které na pražském letišti najdete na každém rohu nebo z některého umyvadla. Máme to štěstí, že nemusíme kupovat drahou balenou vodu na letišti. Ušetříte a ještě k tomu cestujete zodpovědněji. A to se počítá:)
  • Polštářek – miluju ty nafukovací, které se pohodlně složí a nemusíte se s nimi vláčet celou dobu. Vyměnitelný obal pak pomůže tomu, že ho na každou cestu vyperete a máte ho znovu voňavý. Polštářky poskytované v economy většiny aerolinek za nic nestojí. 
  • Masku na spaní – jeden ze zaoceánských letů bude pravděpodobně přes noc. U lepších leteckých společností masku dostanete, ale kvalita je nic moc. Pokud si potrpíte na pohodlí nebo chcete zajímavý design, pořiďte si za pár stovek vlastní. 

Co dělat při letu

  • Již při nástupu do letadla se řiďte časem v cílové destinaci – spěte, když máte spát, a buďte vzhůru, pokud je tam právě den.
  • Pijte hodně vody – pobyt v uzavřeném prostoru letadla vaše tělo dehydruje.
  • Nepijte (hodně) alkoholu – i když je nabídka alkoholu zadarmo lákavá, myslete na zbytek své dovolené. Pokud musíte, dejte si třeba jen víno nebo šumivé víno. I s kávou to chce nepřehánět. Všechny tyto nápoje tělo dehydratují. V kombinaci s již tak suchým vzduchem v letadle se vám může stát, že přistanete a budete se cítit hrozně. 
  • Vstávejte často – pitný režim během letu vám dá navíc důvod, abyste se každou chvíli zvedli z místa. Změna pozice a pár kroků po letadle pomůže od ztuhlosti. 
  • Mazejte se – celkovému suchému pocitu pomůžou i krémy. Pokud neletíte lepší leteckou společnosti jako je Emirates, Qatas nebo i Turkish, cestovní kosmetiku v letadle nedostanete. Veškeré tekutiny a krémy však musí být do 100 ml a na osobu jich můžete mít maximálně 10 ks.

Cestování na míru – flexibilně podle vašich přání díky Travel Kitchen

Chcete se vydat na delší cestu? Ozvěte se naší cestovatelské poradně a my se rádi podělíme o naše zkušenosti načerpané při cestách do více jak 40 zemí na 5 kontinentech. Poradíme, co s cestou, kde si hledat ubytování, kam zajít na jídlo i co určitě nevynechat. Nabídneme vám autentické zážitky.

Koupě organizovaného zájezdu často neplní přání flexibilního termínu nebo programu, individuální cestování na vlastní pěst zase není pro každého. Proto je tady Travel Kitchen – dovolená na míru! Cestovatelům připravíme flexibilní dovolenou podle představ, ušetříme vám drahocenný čas i obavy z plánování. Díky naší kuchařce získáte individuální itinerář s konkrétním programem, podporu 24/7, inspiraci na výjimečné zážitky i vhled do života místních lidí. To vše díky našim vlastním zkušenostem a kontaktům v nabízených destinacích.

Program připravujeme s ohledem na zodpovědné cestování, individuální přání klientů a s cílem vytvořit cestovatelské zážitky, na které budete vzpomínat celý život.

Linda Olivová a Travel Kitchen