Jak na bezpečnostní pohovory na letišti při cestě do USA

28.09.2019 , , Linda Olivová

Vstup do USA je pro české obyvatele podmíněn několika pravidly, které je třeba splňovat. Při turistickém vstupu do 90 dnů nepřetržitého pobytu není třeba mít víza, stačí vyřídit si cestovní registraci ESTA. Na letištích vás bude ještě čekat několik bezpečnostních pohovorů. Není se čeho bát, ale je dobré vědět, na co být připraveni. Jak tedy vypadal náš vstup při poslední cestě do USA s odletem z pražského letiště?

Před cestou

Pro turistickou cestu do USA musíte mít biometrický pas s platností více než 6 měsíců po návratu. Pár dní před odletem si naklikáte turistickou registraci ESTA, která vás opravňuje k turistickému vstupu do 90 dnů. Zaplatíte poplatek a počkáte na jeho schválení, které trvá maximálně 72 hodin.

Bezpečnostní pohovor v Praze

Online check-in na tento let sice uděláte, ale protože se jedná o let do USA, budete muset na letišti projít přes přepážku, kde se vás pozemní zaměstnanci zeptají i na několik bezpečnostních otázek. Pro jistotu doporučuji mít ESTA s sebou vytištěné, abyste to nemuseli komplikovaně hledat ve chvíli, kdy nebudete mít k dispozici internet. Některé otázky byly docela podrobné, nejvíce nás asi překvapila otázka, jestli jsme si něco kupovali dopředu. V našem případě to byly vstupenky na baseballový zápas METS. Letištního agenta zajímala dokonce i cena. Není se ale čeho bát, nejde jim o to vás nachytat, jen zjistit více o cestě a zda máte na turistu dostatečné alibi. Pak již proběhne klasické odbavení zavazadel na přepážce, rychlá pasová kontrola (pro držitele pasu z EU staršího 15 let je k dispozici elektronická brána, kde jen naskenujete pas) a hurá k bráně. 

U brány opět projdete přes pozemní zaměstnance, kteří se budou zajímat o to, zda vám někdo něco nedal do příručních zavazadel. Pak už klasické skenování a jste před letadlem. 

Jak se připravit na dlouhý let a účinně bojovat s jetlagem?

Vstup do USA 

Na celnici letiště v Americe se připravte na docela dlouhé čekání, počítejte klidně s hodinou. Na letišti JFK dělí frontu na ty, kteří cestují do USA poprvé, a ty, kteří zde již byli. Pokud máte ve skupině i tzv. firstcomers, doporučuji skupinu nerozdělovat a kontrolou projít společně. Pokud je skupina velká, budou vás chtít rozdělit podle toho, kdo s kým sdílí domácnost.

Od celníka očekávejte otázky na adresu, kde budete ubytování. Nezapomeňte, že jste ji zadávali již do žádosti ESTA, takže by se měla shodovat. Pokud budete v rámci svého pobytu přejíždět z místa na místo, doporučuji zadat adresu první noci, kterou máte zarezervovanou.

Další otázky byly na hotovost, kterou do země přivážíte. Není třeba mít velkou hotovost, pokud odpovíte, že máte s sebou kreditní nebo debetní karty.

Pro případ, že by se žádost ESTA ze systému ztratila, doporučuji ji mít s sebou vytištěnou nebo dostupnou v e-mailu.

Pak už vám jen sejmou otisky prstů a vyfotí vás. A s razítkem v pasu vás uvítají ve Spojených státech.

Recenze: Přímý let z Prahy do New Yorku s Delta Air Lines

Cestování na míru – flexibilně podle vašich přání díky Travel Kitchen

Chcete se do New Yorku vydat? Ozvěte se naší cestovatelské poradně a my se rádi podělíme o naše zkušenosti načerpané při cestách do New Yorku. Poradíme, co s cestou, kde si hledat ubytování, kam zajít na jídlo i co určitě nevynechat. Chcete-li si Velké jablko užít jako ostřílený Američan, nabídneme vám autentické zážitky.

Koupě organizovaného zájezdu často neplní přání flexibilního termínu nebo programu, individuální cestování na vlastní pěst zase není pro každého. Proto je tady Travel Kitchen – dovolená na míru! Cestovatelům připravíme flexibilní dovolenou podle představ, ušetříme vám drahocenný čas i obavy z plánování. Díky naší kuchařce získáte individuální itinerář s konkrétním programem, podporu 24/7, inspiraci na výjimečné zážitky i vhled do života místních lidí. To vše díky našim vlastním zkušenostem a kontaktům v nabízených destinacích.

Program připravujeme s ohledem na zodpovědné cestování, individuální přání klientů a s cílem vytvořit cestovatelské zážitky, na které budete vzpomínat celý život.

Linda Olivová a Travel Kitchen