Potápění: Láká vás to, ale máte pochybnosti? Pojďme je společně rozptýlit

30.01.2020 , , Linda Olivová

Šimrá vás lehce v žaludku při představě, že objevujete nový, podvodní svět. Ať už je to kvůli zvědavosti nebo z respektu a trochu strachu, všechno jsou skvělé důvody, proč to ZKUSIT. Nebo je to prostě jen aktivita, kterou byste chtěli zkusit. Především při dovolené v tropech se to nabízí jako zajímavý program. Co od potápění v tropických a subtropických vodách očekávat?

Výlet do vesmíru

3D svět, kde není jenom doprava, doleva, dopředu a dozadu, ale také nahoru a dolu. Pohybujete se ve světě, kde neplatí gravitace tak, jak ji známe. Potápění je nejlevnější způsob, jak si chvíli připadat jako kosmonaut ve vesmíru. Ve vesmíru, kde kolem plavou ryby nejrůznějších barevných kombinací a na dně rostou tisíce let staré korály, připomínající rozkvetlou zahradu tvarů a barev.  

Meditace

Žijeme v hektické době, kdy málo kdo umí na dovolené vypnout – nejen telefon, ale i hlavu. Při potápění jsou všechny vaše smysly tak zaneprázdněné, že na nepřečtený e-mail, na který jste měli odepsat včera, už vám opravdu nezbyde čas myslet. Potápění jako takové s sebou přináší několik věcí, které pod vodou musíte zvládnout. Dívat se, kolik máte ještě vzduchu v lahvi, občas si vyčistit brýle od vody, kontrolovat si hloubku. A nezapomenout se dívat okolo sebe a najít i třeba nejmenšího slimáka na kameni nebo malé, průhledné krevety v sasankách.

Další sporty jsou zakázané

Potápění, především v začátku, je aktivita, kterou děláte v klidné vodě. Takže, až na výjimky, nemusíte vyvíjet moc námahy s plaváním. I tak ale vylezete z vody dost unavení. Zapomeňte, že byste si mezi ponory zašli do fitka nebo dokonce na výběh. Během potápění je další fyzická aktivita zakázaná. Když už po několika ponorech dorazíte v pozdním odpoledni do hotelu, budete rádi, že si budete moci odpočinout u hotelového bazénu s pivem v ruce. Ale opatrně, ani s alkoholem se to po potápění nemá přehánět.

Důvěřujte si

Věřím, že většina problémů, které v dokonalých podmínkách lidé pod vodou zažívají, vychází z toho, že si zcela nedůvěřují, že to zvládnou. Vadí vám voda v očích? Vadí vám dýchání do regulátoru? Klekněte si na kolena v minimální hloubce a párkrát si vyzkoušejte vyčistit masku v klidné vodě. Při jakémkoliv problému se prostě jenom postavíte na nohy a jste venku. Pokud ale budete skutečně chtít, po pár pokusech nedůvěra zmizí a zjistíte, že na to máte.

Důležitou roli hraje správný instruktor, který je trpělivý a zkušený. O tom ale už v jiném článku.

Zkuste to!

Nejste si stále jisti, jestli je potápění pro vás? Máte otázky k potápění nebo rovnou kam se za ním vydat? Neváhejte se na nás obrátit. Díky našemu cestování po celém světě máme zkušenosti s různými agenturami i dive shopy. Poradíme vám kam jet tak, jako bychom to vybírali pro vlastní rodinu.

Cestování na míru – flexibilně podle vašich přání díky Travel Kitchen

V Travel Kitchen vám připravíme flexibilní dovolenou podle představ a ušetříme vám drahocenný čas i obavy z plánování. Díky naší kuchařce získáte individuální itinerář s konkrétním programem, podporu 24/7, inspiraci na výjimečné zážitky i vhled do života místních lidí. Znovu připomínáme, to vše díky našim vlastním zkušenostem a kontaktům v destinacích.

Program navrhujeme s ohledem na zodpovědné cestování, individuální přání klientů a s cílem vytvořit cestovatelské zážitky, na které budete vzpomínat celý život.

Linda Olivová a Travel Kitchen