Aktuální pravidla vstupu na některé evropské ostrovy

Pravidla pro vstupu na některé evropské ostrovy 20.07.2020 , , , , , Linda Olivová

Máte neposedné cestovatelské chutě a prostě musíte někam vyrazit? Nyní je důležité, více než jindy, dobré plánování. Jaká pravidla platí pro Azory, Madeiru, Sardinii a Baleáry? Ostrovy sice spadají pod jednotlivé státy, ale mívají svoje vlastní autonomní regulace.

Azory

Azory patří k Portugalsku, které je aktuálně opět zelené. Na Azorech bylo po celou dobu minimum a nyní to jsou dlouhodobě spíše jednotky. Právě kvůli tomu jsou opatření pro vstup na ostrovy stále přísná.

  1. Před odletem na Azory je třeba vyplnit formulář zde.
  2. Při příletu na ostrovy se buď musíte prokázat testem maximálně 72 hodin starým.
  3. Musíte test podstoupit na letišti a do jeho vyhodnocení setrvat v karanténě. Vyhodnocení testu trvá od 12–72 hodin. Po tuto dobu musíte zůstat uzavřeni v karanténě v pokoji a nevycházet ani na jídlo ven.

Další test musíte opakovat 6. den pobytu na ostrovech. Testy jsou na ostrovech zdarma.

Při cestě mezi ostrovy další test podstupovat nemusíte. Jen musíte dodržet časová pravidla a nechat se 6. den znovu otestovat.

Konkrétní informace včetně statistik najdete na státním webu: 

Madeira

Podobně jako Azory, i portugalská Madeira má autonomní vládu a vlastní nařízení. I zde se buď prokážete testem ne více než 72 hodin starým nebo vás otestují zdarma na letišti. Po dobu čekání na výsledek opět musíte do karantény v hotelu.

Před vstupem na Madeiru je třeba vyplnit dotazník zde.

Sardinie

Pro vstup na Sardinii musíte dopředu vyplnit dotazník. V tomto případě nebudete podstupovat test, ale jde o osobní prohlášení. Prohlášení můžete vyplnit hned dvěma způsoby:  

  • Stáhnout si aplikaci Sardegna Sicura app – k dispozici pro iOS a Android 
  • Vyplnit online dotazník www.regionesardegna.it 

Testovala jsme tuto aplikaci a bohužel nejde nastavit v angličtině, takže je při registraci potřeba trochu italštiny, ale se slovníkem to není takový problém.

Baleáry

Pro vstup na Baleáry – Mallorku, Menorku, Ibizu, Formenteru – platí stejná pravidla vstupu jako pro vstup do Španělský. Není třeba prokazovat nebo podstupovat test, ale musíte mít opět vyplněné prohlášení zde.

Cestování na míru – flexibilně podle vašich přání díky Travel Kitchen

Připravím pro vás flexibilní dovolenou podle představ a ušetříme vám drahocenný čas i obavy z plánování. Navíc díky kuchařce získáte individuální itinerář s konkrétním programem, podporu 24/7, inspiraci na výjimečné zážitky i vhled do života místních lidí.

Program navrhuji s ohledem na zodpovědné cestování, individuální přání klientů a s cílem vytvořit cestovatelské zážitky, na které budete vzpomínat celý život.

Linda Olivová a Travel Kitchen